صدای بورس- ملیکا حمزهئی؛ محمد خبری زاد، عضو هیأت مدیره کارگزاری بانک کارآفرین درمورد دو سناریو محتمل از برجام برای بازار سرمایه گفت: یک سناریو محتمل این است که توافق صورت گیرد و طرفین به برجام برگردند و در این حالت چند اتفاق رخ میدهد که برای بورس و شرکتها حائز اهمیت است؛ یکی اینکه محدودیتهای صادراتی و مبادلاتی که هزینههای اضافی به شرکتها تحمیل میکند برداشته همچنین احتمال انعقاد قرارداد خارجی برای فروش محصول هم بیشتر میشود.
او ادامه داد: در برخی صنایع احتمال حضور شرکای خارجی افزایش پیدا میکند مانند صنعت خودرو که احتمالا شرکای چینی بتوانند وارد این صنعت شوند و همچنین در صنعت بانکداری هم محدودیتهای فعلی در بحث مبادلات ارزی خارجی از بین میرود.
خبری زاد با بیان اینکه موضوع دیگری که درصورت توافق احتمالی برجام، بازار سرمایه با آن مواجه است کاهش نرخ ارز است، افزود: تصور بازار از نرخ ارز بعد از احیای برجام ۲۷_۲۸ هزار تومان است و اگر بیش از این افت نکند میتوان گفت بازگشت به برجام خطری برای بازار ندارد حتی باعث افزایش سودآوری شرکتها میشود اما اگر دلار با افت شدید و بلند مدت مواجه شود احتمالا صنایع دلار محور بازار دچار مشکل شود البته بستگی به عملکرد و سیاست بانک مرکزی بعد از توافق دارد.
بیشتر بخوانید: پیش بینی بازار سرمایه پس از توافق/برندگان احیای برجام کدام...
به گفته عضو هیأت مدیره کارگزاری بانک کارآفرین بهطور کلی پیشبینی این است که روند دلار در میان مدت در ۲۷_۲۸ هزار تومان ثابت بماند که این موضوع شرکتهای صادرات محور را چندان تهدید نمیکند به تبع آن میتوان گفت شرایط بورس بعد از بازگشت به برجام خوب است ضمن آنکه با ورود سرمایهگذار خارجی با رشد اقتصادی هم مواجه میشویم.
او ادامه داد: سناریوی دیگر احیا نشدن برجام است که دراینصورت وضعیت نوسانی فعلی بازار ادامه پیدا میکند و احتمالا تا پایان سال با رشد نرخ ارز مواجه میشویم که به تبع آن بازار سرمایه مخصوصا صنایع صادرات محور منتفع میشوند.
عضو هیأت مدیره کارگزاری بانک کارآفرین در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر کدام صنایع در شرایط نامناسبی قرار دارند، گفت: خودرو، تایر، روغن موتور و غذایی مخصوصا روغنیها چهار صنعتی هستند که به شدت تحت تأثیر منفی قیمتگذاری دستوری قرار گرفته و این موضوع باعث از بین رفتن آنها میشود بهطور مثال تمامی شرکتهای صنعت تایرسازی در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۱ زیان ده شدند و کاهش سودآوری شدیدی را تجربه کردند.
خبری زاد درمورد راهکار برای خروج این صنایع از بحران افزود: راهکار این است که قیمتگذاری دستوری و سیاستهای پوپولیستی از بین رود یعنی سازمان بورس و شرکتها مقاومت کنند و در نهایت به سمت حذف قیمتگذاری دستوری گام برداشته شود.
نظر شما